ТАКА МИСЛЯТ ЖЕНИТЕ: РАЗВИТИЕТО НА АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА ОЗНАЧАВА И СИГУРНОСТ ЗА БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО

trimataПредстоящият референдум разбуни духовете на българите. Появиха се всевъзможни специалисти и познавачи, които разясняват на широката публика дали България има нужда от развиване на ядрената енергетика, колко е икономична и ефективна, дали ще се намерят инвестиции… Но нека се върнем към летните месеци и знойното лято през 2012 г. Подписката за национален референдум относно развитието на атомната енергетика у нас предизвика разнообразни емоции. Това всенародно допитване беше предизвикано от БСП, след като бе спрян строежът на АЕЦ ”Белене” по решение на правителството на ГЕРБ.

Как започна всичко това и кои бяха мотивите на Обединението на жените – социалистки да бъдат сред инициаторите за събиране на повече мнения сред пълнолетните граждани?

Дискусионен клуб „Предизвикателство” покани експерта Таско Ерменков да отговори на въпроса: ”Има ли бъдеще българската енергетика без АЕЦ ”Белене”. Разговорът целеше да се види колко е просветен българинът, дали разбира, че ако няма АЕЦ ”Белене”, цената на електроенергията ще се вдигне многократно. ”Нека жените от Обединението да направим самостоятелни пунктове и места за събиране на подписи, в крайна сметка не ни е за първи път”, бяха категорични от столичния район “Слатина”. И те проявиха удивителна изобретателност и инициативност, когато трябваше да събират подписи. ”Потърсихме продавачите, откъдето пазаруваме ежедневно, нашите приятели и колеги, роднини, съседи, симпатизанти, съученици и състуденти. Вярвайте, към нас се присъединиха непознати хора, които водиха дискусии за енергетиката и политиката в България, даваха съвети как бихме живели по-добре, ако променим манталитета на сегашното управление. Подписваха се хора с различни професии и образование. Българи с различен социален и материален статус, живеещи или живели в чужбина, млади и възрастни”.

Докато подканваме хората и разговаряме с тях, срещаме и не съвсем одобрителните погледи на софиянци, някои открито казват, че не искат да участват в акции на БСП, че не разбират от енергетика или вече са се разписали. Има обаче група хора, които са абсолютно наясно, че това е подписка за референдум и те искат да бъдат заедно с нас в общата ни мисия. Идват, записват имената си и пожелават успех.

Нашата дългогодишна съпартийка и преподавател в ИЧС Наталия Калъпова сподели, че сред младите и особено сред студентите е много важен въпросът как да стане така, че да живеят тук, а на да хвърлят пари, за да живеят като емигранти. Самите те искали референдум, защото считали себе си за личности. Други питат дали и докога ще продължим с подписката. Искаме да убедим и колебливите да участват, не за друго, а защото трябва да сме част от нормалния европейски свят. Такъв референдум е провеждан и в много други страни – в Швеция, в Япония, в САЩ и др.

По някое време пред масичката с материали и листа започва истинско стълпотворение, извива се опашка. От гледна точка на специалистите и по наши наблюдения, като хора, занимаващи се с политика и обществени дейности, твърдим, че културните и информирани българи се доверяват на атомната енергетика, вярват в бъдещето й. Това споделят и Христина Христова, Силва Зафирова, Майя Куртева, Ралица Луканова, Бойка Борисова… Разбрахме,че жените в София са поели подписката и ще доведат нещата до успешен край, казва председателят на столичните социалистки Таня Найденова. И наистина в големи червени папки събраните подписи за референдум се оказаха близо 700 000!

Дни преди допитването до българите нежният пол отново показва личностно отношение. И много от жените са на мнение, че участието им в референдума е добре обмислено, имайки предвид сигурността за семействата им. Едно кратко проучване сред млади майки, показа, че бедността и липсата на икономическа перспектива се отразява най-зле не само на бюджета, но и на психиката на хората. Много са убедени, че социалният елемент в държавата се крепи на добрата и позитивна държавническа политика и мислене. А това пък означава яснота и спокойствие за всички, и не за днес, а за години напред.

Миглена ИВАНОВА

Член на НС на Обединението на жените

Публикувано на АЕЦ, Референдум и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s