Пресконференция, на която трябваше да присъства правителството

trimataНа 16 януари в София-прес се проведе една твърде закъсняла, но блестяща като информираност на участниците в нея и наложителна преди наближаващия референдум пресконференция. Формално тя бе дадена от федерация „Наука и висше образование”, но в нея взеха участие най-компетентните специалисти по казуса “АЕЦ „Белене”. Фактите, които присъстващите огласиха, бяха съкрушителни за позицията на ГЕРБ, ДСБ, СДС и всички противници на ядрената енергетика в България като някои прононсирани агенти за влияние от рода на т. нар. капоно-куневки.

Пресконференцията бе водена от проф. Панайотов, който даде думата първо на бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, към който са насочени основните обвинения на управляващите за замразяване на проекта по времето на тройната коалиция (2005-2009 г.).

Със завидно спокойствие и безспорен професионализъм Румен Овчаров припомни, че още правителството на Иван Костов (1997-2001 г.) е имало стратегически проект за нова ядрена мощност. Що се касае за твърденията, че с нова АЕЦ националната електрическа система ще се дебалансира, той поясни, че такава опасност е илюзорна, защото спрените 4 малки реактора са работили с мощност само с 20 % по-малка от новата проектирана мощност в АЕЦ „Белене”. „И въпреки това българската държава не спираше да строи тецове. Значи става въпрос за натиск отвън” – завърши Румен Овчаров, и предложи на всички да прегледат отново интервюто на премиера Бойко Борисов от 8.04.2011 г., в което той се представя като абсолютен защитник на ядрената енергетика най-вече заради цената на електроенергията, която тя произвежда.

Изключително убедително беше експозето на чл.-кор. проф. Димитър Бучков от Техническия университет. Той започна с ироничното обяснение, че АЕЦ „Белене” няма как да пострада като Фукушима от 30-метрова приливна вълна, идваща по Дунава (?!) по простата причина, че площадката на „Белене” е разположена на 32 метра над морското равнище. „Това, че нашите граждани не са достатъчно информирани, не е аргумент – продължи проф. Бучков, – защото когато човек си купува лека кола, и има съмнения, се допитва до приятел, който разбира от коли. След като площадката е лицензирана от МАГАТЕ и други международни агенции, и е обявена за безопасна, трябва да им се вярва.” Проф. Бучков раздаде на всички присъстващи две брошури – “Проблемите на енергетиката в числа”, и реплика относно “Варианти за финансиране на проекта “Белене”.* В тях той с цифри и факти опровергава категорично инсинуациите на правителството на ГЕРБ относно цената на проекта “Белене” и посочва заблудата с инвестициите във ветрогенератори и фотоволтаици. Когато се сравняват АЕЦ и ТЕЦ, според него, трябва да се отчитат и още две важни неща:

• срок на експлоатация (на АЕЦ е 60 години, т.е. 2 пъти по-дълъг от този на ТЕЦ);

• лихвите по заема се начисляват по актуалната цена на парите. Обезценяването (сконтото) на банките възлиза на около 8%.

Проф. Бучков показа и заключението на банката–кредитор, което недвусмислено свидетелства, че проектът е печеливш и че АЕЦ “Белене” е без проблеми за изплащане с оглед продажбата на електроенергия.

Изключително професионално и убедително беше експозето на проф. Румен Гечев, директор на Изследователския център на УНСС. Той напомни на присъстващите, че ако останем на въглища, само за въглеродните емисии след спиране на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” България ще трябва да изплаща годишно по 1 млн. евро. В икономически план зелената енергия е неконкурентна и не можем да си позволим този лукс, който ще вдига цената на тока. Именно поради тази причина навсякъде в ЕС и САЩ за строеж на АЕЦ има данъчни облекчения! Проф. Гечев зададе риторичния въпрос: “Защо за строежа на руските АЕЦ в Турция никой не протестира, а в България ги обявяват за опасен монопол?”

Проф. Рьогнер (Ханс–Холгер Рьогнер, завеждащ отдел „Планиране и икономически изследвания” към Международната агенция за ядрена енергия МААЕ от 1997 г.) говори за ползите и рисковете от ядрените централи. “Ако вие не построите блоковете в АЕЦ “Белене” – други ще ги построят – заключи той. – Помнете, че в ЕС тепърва ще се внедряват нови технологии и ще има нови хиляди работни места, т.е. винаги ще има възможности за износ на електроенергия.”

Доц. Юлиан Генов подчерта, че за 2011 г. износът на енергия е за 1 милиард евро. Печалбата не е голяма, но много ресурси са отишли за повишаване на сигурността на АЕЦ „Козлодуй”.

Черешката на тортата постави Янко Янков – най-известния български експерт в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Той започна с „лошата новина” за удължаване живота на АЕЦ в Чехия с 20 години, съоръжена с реактори от типа ВВЕР, като на блок 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй”. „Пресметнете колко ще загуби България от преждевременното спиране на блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй?” Сметката е проста – 250 млн. долара / годишно х 20 години = Колко? Разберете, че инвеститорите на зелени енергии не се интересуват от околната среда , а от субсидиите, които ще получат.”

От името на ПП “Нова Зора” ст. н. с Румен Воденичаров говори за балона, който надуват управляващите по повод цената на електроенергията от АЕЦ, а всъщност тя би поскъпнала само със 7 % при удвояване на цената на урана, докато при удвояване на цената на природния газ за газови ТЕЦ токът ще поскъпва със 70 %. Това прави преимуществото на АЕЦ ярко, значително и неотменно, тъй като изкопаемите суровини неизбежно ще поскъпват, подчерта Румен Воденичаров. От правителството на ГЕРБ повече не може да се очаква” – добави той. Но едно бъдещо националноотговорно правителство трябва да има стратегия, която да предвижда:

• забрана за строеж на на фотоволтаични и ветрогенераторни паркове на селскостопански земи;

• възстановяване на уранодобива в България и използване на урановата руда по отработената схема с Русия за нуждите на нашия добив на енергия в АЕЦ.

България не успя за годините на прехода да стане „Швейцария на Балканите”, но от допитването до народа на 27 януари 2013 г. зависи дали може да стане „Франция на Балканите” – това е позицията на ПП „Нова Зора”, завърши Румен Воденичаров.

Както можеше да се очаква, т. нар. автоцензура на медиите не позволи мнението на експертите да достигне до избирателите. До тях обаче с лекота достигнаха „аргументите” на противниците на АЕЦ „Белене”. Българинът вече разбира, че против АЕЦ „Белене” са всички ония, които окрадоха хляба му, разрушиха заводите, селското стопанство и животновъдството, всички онези, които принудиха децата му да ходят немили-недраги по тая пуста чужбина, всичките ония „реформатори”, които съсипаха здравеопазването, науката, културата и като марокански скакалци опустошиха де къде имаше надежда за нещо по-добро от разрухата, която стана всекидневния ни спътник.

Надеждата е, че гражданските протести, които се застъпват всеки ден, са предзнаменование, че много българи на 27 януари няма „да отидат за гъби” и ще дадат гласа си за една модерна България, в която да живеят децата им, и че най-после са осъзнали кой мисли за техните тегоби и кой ги лъже заради яслата на чужди интереси, за която е завързан.

* Статията на чл.-кор. проф. Димитър Бучков бе отпечатана във в. „Нова Зора” (бр. 47 / 2012, „Отговорът на една лъжа”) и бе издадена отделно като брошура под същото име в трихиляден тираж. – Бел. ред.

Публикувано на АЕЦ, Референдум и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s